Persoonlijke beveiliging

Een bodyguard, ook wel lijfwacht genoemd, is letterlijk een persoonsbeveiliger. Het is dus iemand die zorgt voor de veiligheid van een ander persoon. Ze moeten deze persoon beschermen tegen bijvoorbeeld, ontvoering, moord of andere gevaarlijke gebeurtenissen. Meestal is de persoon die beveiligd moet worden een belangrijk of een bekend iemand. Het kan bijvoorbeeld een politicus, een popster of iemand van koninklijke afkomst zijn.

Een ontvoering voorkomen of verhinderen

Deze beveiliging kan worden uitgevoerd door bijvoorbeeld speciale beveiligers van de overheid of door iemand van een particuliere beveiligingsorganisatie. Een dergelijke beveiliger heeft altijd een speciale opleiding gevolgd. Ook in Nederland hebben sommige mensen altijd een lijfwacht om zich heen, zoals politicus Geert Wilders. Ook andere personen met veel geld, macht of aanzien kunnen soms bodyguards nodig hebben. De biermagnaat Freddy Heineken had hierdoor misschien zijn ontvoering kunnen voorkomen.

Actief of passief beveiligen

Er zijn twee soorten persoonsbeveiliging, namelijk een passieve en een actieve beveiliging. Bij een actieve beveiliging zijn ook daadwerkelijk mensen actief en bij een passieve beveiliging wordt meestal materieel ingezet, zoals camera’s, gepantserde auto’s, deurcodes, kogelwerende vesten of een safe-room. Door de veranderende wereld om ons heen, neemt de vraag naar persoonsbeveiliging ook steeds meer toe.

wildfire