Passende theaterkleding voor je acteurs vinden

Het leukste moment voor elke toneelgroep is het opvoeren van een (al dan niet zelfgeschreven) stuk. Als je een professionele toneelvereniging draaiende houdt, of als je bij een amateurgezelschap dat jaarlijks met veel enthousiasme op de planken staat, dan weet je hoe veel organisatie daarbij komt kijken. Er moet een zaal geregeld worden, er moeten decorstukken worden gemaakt en het toneelstuk moet flink gepromoot worden.

En in de meeste gevallen zal je ook geschikte kleding voor je acteurs willen regelen, die een extra dimensie aan het verhaal en de kunstzinnige waarde geeft. De toneelkleding kan variëren van neutrale wit broeken tot flamboyante kostuums die in de loop van weken in elkaar gezet zijn. Dit zijn een paar aanwijzingen om passende theaterkleding voor jouw opvoering te vinden.

Kostuums voor historische drama’s

Als je stuk in het verleden speelt en als je de historische setting duidelijk wilt benadrukken, dan is het een goed idee om historische kostuums te zoeken. Welke dat gaan worden, hangt van de periode af waarin jouw stuk speelt. Is het een klassieke Oud-Griekse setting, dan zul je toga’s en/of wit broeken moeten regelen – gelukkig zijn er vaak andere toneelgroepen die iets passends aan je uit zullen willen lenen. Voor een verhaal dat zich in de 19e eeuw afspeelt kan je een uitstapje naar de lokale kringloop maken. Een echte uitdaging zijn Middeleeuwse toneelstukken en drama’s uit de Pruikentijd, die ingewikkelde en goed gemaakte kleding vereisen.

Neutrale kleding voor periodestukken

Zet je een historisch stuk neer, maar wil je juist níet de tijdsperiode benadrukken? Kleed je acteurs dan in witte shirts en wit broeken. Hierdoor moet het publiek zelf gissen wat de achtergrond van het verhaal is. En zo komt de aandacht van het publiek des te meer op het acteerwerk te liggen. Bovendien zorgt enigszins moderne kleding dat het verhaal relevant lijkt in de tijd van nu, ook al gaat het eigenlijk om verwikkelingen die uit een Griekse tragedie van 3000 jaar geleden afkomstig zijn.

Interpretatief theaterspel

Misschien gaan jullie dit jaar aan de slag met een conceptueel toneelstuk, met een ondefinieerbare setting en abstracte teksten. Misschien verweven jullie dit tot nadenken stemmende verhaal met muziek en dans. En misschien zijn jullie toneelteksten zo filosofisch van aard dat er meerdere bezoeken nodig zijn om het volledig te begrijpen (of om er ieder geval een aantal diepere lagen in te ontdekken). Hoe dan ook, jullie gaan een ingewikkelde en pretentieuze toneelopvoering houden. Om de toekijkers de maximale gelegenheid te geven om gegrepen te worden door de voorstelling, kan je de spelers het best in neutrale kleding, bijvoorbeeld lakens, hemden en wit broeken uitdossen.

Sprookjesachtige setting

Een sprookje voor kinderen en/of volwassenen, heerlijk om te maken! En natuurlijk mag je helemaal los gaan met de aankleding. Sleep boomtakken het podium op, hang de zaal vol mysterieuze verlichting, maak paddenstoelen van meters hoog van papier-maché. Je eerste idee over de kostuums zal ook zijn om aan de slag te gaan met kaboutermutsen, feeënjurkjes en wolvenhuiden. Maar er is een andere optie: verkleed de spelers in neutrale wit broeken, jurken en hoeden, misschien met een klein detail om een hint te geven over hun identiteit. Nu moet het publiek raden wie welk soort sprookjeskarakter speelt – en des te interessanter wordt het toneelstuk.

wildfire