Tips voor je beveiligingssysteem

Een beveiligingssysteem thuis is een bijzonder veelzijdige manier om criminaliteit en calamiteiten te voorkomen en te verhelpen. Een modern alarmsysteem bevat behalve een centraal apparaat een selectie aan betaalbare en uitstekende detectoren en alarmen. Daarmee kan je elke vorm van onraad detecteren, en daar adequaat op inspelen. Hoe haal je het meeste uit je alarmsysteem thuis? Dat vertellen we je in deze tekst.

Kijk naar een BORG-certificaat

Als het alarmsysteem van een huis of bedrijfspand aan bepaalde eisen voldoet, kan er door een erkend beveiliger een zogenaamd BORG-certificaat worden afgegeven. Er zijn vier klasses van dit gewilde beveiligingskeurmerk. De hoogste daarvan kunnen je een flinke premiekorting bij jouw verzekeraar opleveren. Bovendien is zo’n certificaat een garantie dat je beveiliging uitstekend op orde is.

Kies voor de juiste apparaten

Er zijn tientallen verschillende apparaten die met het centrale systeem gekoppeld kunnen worden. Laat de keuze voor deze apparaten afhangen van de specifieke risico’s voor jouw huis. Ben je bang voor inbraak, investeer dan in bewegingsdetectoren en glasbreukmelders. Is het van belang om brand in een vroeg stadium te detecteren, kies dan voor hitte- en rookmelders. Om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken, zijn er speciale DNA-sprays en mistkanonnen in de handel. Wil je bovendien het systeem kunnen aflezen en bedienen vanaf locatie, koop dan een systeem met een app. Daarmee kan je je alarm verbinden met je tablet of iPad, en zelfs op vakantie je huis beheren. Tablets en iPads hoeven niet onbetaalbaar te zijn: je vindt gunstig geprijsde Apple-producten op mresell.

Onderhoud je alarmsysteem regelmatig

Het is aan te raden om minimaal 2 keer per jaar onderhoud te plegen aan de verschillende apparaten van je alarmsysteem. Vooral detectoren die buiten hangen, zijn kwetsbaar voor de werking van weer en wind. Bladeren vallen vóór visuele detectoren, dieren nestelen in camera’s, en zo zijn er meer soorten vervuiling die de werking van het systeem beïnvloeden. Als je zelf geen onderhoud wilt plegen, kan je een onderhoudsabonnement aanvragen bij een beveiliger. Die zorgt dan voor het nodige tweemaal jaarlijkse onderhoud, en controleert ook of je apparatuur goed functioneert.

Overweeg een abonnement op een meldkamer te nemen

Het centrale apparaat van je beveiligingssysteem kan je verbinden met de smartphone van de gebouwbeheerder, met je eigen tablet, maar ook met de meldkamer van een alarmcentrale. Daarbij wordt elke verdachte actie direct opgepikt. De meldkamer beslist dan of het een zaak is voor de politie, de brandweer, of een ambulance. Hierdoor kan er zeer snel worden gereageerd en blijft de hoeveelheid schade vaak beperkt. Een abonnement op meldkamer is niet duur, en werkt op maandbasis. Bemande meldkamers hebben getrainde beveiligingsmedewerkers in de centrale. Die hebben de voorkeur boven zogenaamde automatische meldkamers, die het signaal slechts automatisch doorzetten naar hulpdiensten.

wildfire