Integrale veiligheidssystemen

Sinds een paar jaar zijn veiligheidssystemen (ook wel: alarmsystemen) voor woonhuizen goedkoper en betrouwbaarder geworden. Als gevolg daarvan nemen steeds meer mensen zo’n systeem in huis. Wanneer er wordt gekozen voor een integraal veiligheidssysteem, dan kunnen daar meerdere detectoren en alarmen op worden aangesloten. Dit systeem kan gecontroleerd worden vanaf een centraal apparaat, en zelfs vanaf een smartphone of tablet.

De opbouw van een integraal veiligheidssysteem

Een modern alarmsysteem bestaat uit een centrale component. Deze elektronische tablet ontvangt de signalen van alle detecterende componenten, en geeft die door aan de alarmcomponenten. Ook kan deze tablet via een app gekoppeld worden aan de telefoon of tablet van de eigenaar of toezichthouder. Als er sprake is van een abonnement op een alarmdienst met meldkamer, worden alarmen ook daar naar toe doorgezet. In alle gevallen kan een diefstal, inbraak of noodsituatie zo tijdig opgemerkt en vaak voorkomen worden.

Componenten van een veiligheidssysteem

Een integraal veiligheidssysteem kan de volgende componenten hebben:

  • Bewegingsdetectoren en infrarooddetectoren. Deze visuele componenten reageren automatisch op bewegingen binnen het blikveld. Daardoor kunnen ze een poging tot inbraak detecteren. Moderne visuele detectoren zijn afgesteld om bewegingen van dieren, kinderen en zwaaiende boomtakken te negeren.
  • Brandmelders en rookmelders. Deze melders kunnen de rook of de hitte van een beginnende brand opmerken. Een CO-melder kan een verhoogde concentratie van het gevaarlijke gas koolmonoxide waarnemen.
  • Lekkagemelders. Als er een risico bestaat op lekkage in een ruimte met waardevolle objecten, is een lekkagemelder een manier om snel in te kunnen grijpen en zo vochtschade te voorkomen.
  • Deurklemmen en glasbreukmelders. Deurklemmen zijn passieve beveiligingen welke ramen en deuren verzegelen. Een glasbreukmelder meet de spanning op een ruit, en geeft een signaal zodra de ruit wordt ingedrukt of ingeslagen.
  • Sirenes en schijnwerpers. Dit zijn de onderdelen die de eigenaar en de buurt alarmeren zodra één van de detectoren afgaat. Niet alleen wordt daardoor een inbraak of diefstal mogelijk voorkomen, een luid sonisch alarm (sirene) of felle lichten zijn vaak al voldoende om een crimineel op de vlucht te doen slaan.
  • Rookmachines en DNA-sprays. Deze geavanceerde componenten van het systeem zijn geschikt voor panden die een maximale beveiliging tegen diefstal nodig hebben. Een rookmachine hult een ruimte binnen seconden in een dikke nevel, waardoor een dief zijn doelwit niet meer kan vinden. Een DNA-spray verspreidt kleine tags door de ruimte, waardoor een crimineel later aan het plaats delict gelinkt kan worden. Zo kan een modernere versie van een afdruk van de schoenen of vingers van een inbreker verzameld worden.

Onderhoud aan alarmsystemen

Alarmsystemen moeten periodiek onderhouden, gerepareerd en/of vervangen worden. De systemen met componenten die op batterijen werken moeten af en toe nieuwe batterijen krijgen. Ook heeft de software van de centrale module af en toe een upgrade nodig. Verder kunnen componenten die buiten hangen vervuild of beschadigd raken door weersomstandigheden, bladval en dieren. Twee keer per jaar het alarmsysteem controleren en schoonmaken is een goede manier om de optimale werking ervan te garanderen.

wildfire