Zeer gevaarlijke cybercrime

Het is een heel ander verhaal als grote bedrijven worden aangevallen, met bijvoorbeeld een DDoS-aanval. Ze maken dan websites onbruikbaar door de server van de website te overbelasten. Commerciële bedrijven, banken- of creditcardmaatschappijen of andere instellingen kunnen hier veel hinder van ondervinden. Criminelen kunnen hiermee de slachtoffers van de DDoS-aanval chanteren of juist hun diensten tegen betaling aanbieden.

Terroristische bedreiging

Radicale figuren maken tegenwoordig veel gebruik van internet. Ze verspreiden berichten met oproepen tot haat en geweld of ze gebruiken het internet om mensen of instanties te bedreigen. Ook voor het plannen van aanslagen en het rekruteren van aanslagplegers wordt vaak van end-to-end encryptie of andere versleutelde verbindingen op het internet gebruik gemaakt.

Cyberoorlog

Een cyberoorlog is ook iets wat men steeds vaker gaat zien. Het is een soort oorlogvoering waarbij hackers politieke motieven hebben. Ze plegen cyberaanvallen op andere staten om te spioneren of computers of netwerken te saboteren. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Denk maar aan gevoelige informatie over het leger wat door andere landen wordt gestolen. Het zou de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. Een cyberoorlog kan verschillende dreigingen veroorzaken. Niet alleen door het spioneren, maar ook sabotage kan heel levensbedreigend zijn. Denk maar systemen van nutsbedrijven die stilgelegd kunnen worden of als het hele spoornet wordt ontregeld. Of een ziekenhuis wat wordt gehackt en geen elektriciteit meer krijgt. Sluizen die niet meer dicht of open kunnen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een degelijke security is bij dit soort netwerken meer dan een vereiste, het is eigenlijk een nationale plicht.

NAVO versus cybercrime

Er zijn al verschillende cyberoorlogen geweest, gelukkig nog niet met hele fatale gevolgen. De eerste die bekend werd was die in Estland in 2007. De aanleiding was het verplaatsen van het monument ‘De Bronzen Soldaat’. De DDoS-aanvallen kwamen van de Russische overheid servers en waren gericht tegen het Este Parlement. Het was aanleiding voor de NAVO om hiervoor bijeen te komen.

wildfire