Een mobiele surveillant

Om extra security voor je bedrijfspand of woning te creëren, kun je ook een mobiele surveillant inschakelen. Dit is een beveiliger die per auto regelmatig beveiligingsrondes doet. Deze mobiele surveillant werkt alleen of soms samen met een hond. Tegenwoordig bundelen bedrijven die met elkaar op een bedrijventerrein zitten vaak hun krachten en huren gezamenlijk een mobiele surveillant in. Als het terrein erg groot is, zal hij de rondes voor een groot deel met de auto doen. Zijn taak is om verdachte figuren of auto’s te signaleren. Kentekens van verdachte auto’s worden vastgelegd in een rapport. Indien nodig zal de mobiele surveillant de politie informeren over verdachte situaties. Door de aanwezigheid van de mobiele surveillant neemt men preventieve maatregelen. Ze kunnen problemen voorkomen als ze regelmatig te zien zijn op het bedrijventerrein.

Een afschrikwekkende functie

Door de werkzaamheden van de mobiele surveillant wordt de politie ontlast van de vele valse alarmmeldingen, wat betekent dat er meer mankracht is als er echt iets aan de hand is. De surveillant staat in contact met de meldkamer, maar zal waarschijnlijk altijd eerst zelf een kijkje nemen bij twijfel. Als er echt onraad is, kan er gewacht worden op collega’s of op de politie. De mobiele surveillant heeft een degelijke training gehad, maar zal geen onnodig risico nemen. Het is raadzaam om op het bedrijventerrein aan te geven dat er bewaking is. Dit heeft vaak al een afschrikwekkende functie.

Verschillende taken

De taken van een mobiele surveillant kunnen verschillen. Het is maar net wat de opdrachtgever met het beveiligingsbedrijf heeft afgesproken. Soms is dat alleen dat de surveillant de hulpdiensten inschakelt als hij iets constateert, maar het kan ook zijn dat hij er alleen is voor de preventieve controles. Open en sluit rondes uitvoeren komt ook vaak voor, net zoals sleutelhouderschap.

Ook voor de particuliere sector

Natuurlijk zijn mobiele surveillanten er niet alleen voor bedrijven. Je kunt ook voor de woning een mobiele surveillant inhuren. Of je kiest er met een deel van de wijk voor om dit gezamenlijk te doen. Ook winkelcentra hebben vaak surveillanten. Soms mobiel, maar het kan ook zijn dat hier wordt gekozen voor een surveillant zonder auto. Zelfs bij examens worden er soms surveillanten ingezet. Dit kan zijn voor controles gedurende het examen of identiteitscontroles en controles van hulpmiddelen.

wildfire