Het nut van beveiligingscamera’s

Als je een alarminstallatie laat plaatsen of zelf plaatst, kun je ook kiezen voor beveiligingscamera’s. Met deze camera’s kun je 24/7 zien wat er in het pand gebeurt. Ook wordt de kans groter dat bij diefstal de dader wordt gepakt, zeker als hij goed in beeld verschijnt. Via je mobiele apparaten of via het internet kun je ook zelf de situatie in de gaten houden. De beveiligingscamera’s worden ook tegenwoordig steeds vaker geplaatst zonder een alarminstallatie. Gewoon om te registreren wat er gebeurt. In veel situaties kan dit ook een preventieve security zijn. Als mensen weten dat er een camera hangt, zullen ze misschien eerst drie keer nadenken eer ze besluiten om over te gaan tot illegale handelingen.

Een grotere pakkans met camera’s

Toch is dat niet altijd het geval en zetten ze hun actie gewoon door. Als je een goede beveiligingscamera hebt op de juiste plekken, kan hierdoor wel de pakkans groter worden. Juist doordat er tegenwoordig zoveel camera’s hangen, kan er vaak eerder een signalement van de dader worden gegeven. Soms hebben ze namelijk wel de ene camera in de gaten, maar hebben ze er geen erg in dat er ergens anders ook nog één hangt. Ook de vluchtroutes kunnen vaak worden vastgesteld, omdat er meerdere camera’s in een straat aanwezig zijn of dat camera’s van bedrijven in de buurt, de daders of de vluchtauto hebben geregistreerd.

Meekijken wat er gebeurt in het pand

Bij bedrijven wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van beveiligingscamera’s. Soms om te registreren wie en wanneer er iemand binnenkomt om hiermee een bepaalde veiligheid te creëren. Vaak vinden eigenaren van ondernemingen het prettig als ze kunnen zien wat er in het bedrijf gebeurt als zij zelf niet aanwezig zijn. Via internet of een mobiel apparaat kijken ze mee in het pand en mocht iemand handelingen verrichten die niet geoorloofd zijn, dan kunnen ze dit op deze manier registreren. Horeca eigenaren hebben ook vaak camera’s in het pand hangen. Ze kunnen zien of het druk is of het personeel de situatie nog aankan en of dat er grimmige situaties ontstaan. Ook wordt bij bedrijven de camera vaak gericht op de kassa of op andere plekken die diefstal gevoelig zijn.

Regels en wetten voor camera’s

Voor het plaatsen van de beveiligingscamera’s zijn wel regels en wetten. Je kunt niet zomaar overal een camera plaatsen. Daarbij kunnen deze regels en wetten ook nog per gemeente verschillen. Het is in ieder geval zo dat de privacy van het personeel of de gasten en klanten niet in gevaar mag komen. Camera’s in de toiletten plaatsen is natuurlijk niet toegestaan. Als er beveiligingscamera’s in of rondom het pand hangen, moet dit in ieder geval duidelijk aangekondigd worden, bijvoorbeeld met een sticker.

wildfire