De beveiliging van je smartphone

Op de smartphones van de meeste mensen staan heel wat persoonlijke en belangrijke gegevens. Daar waar een mobiele telefoon vroeger alleen maar gebruikt werd om te telefoneren hebben de mobieltjes van vandaag ook nog heel wat andere functies. Een mobiele telefoon is vaak tegelijkertijd ook een camera, je kunt er zo mee op je sociale media-kanalen, er worden heel wat online aankopen mee verricht en er worden bankverrichtingen mee uitgevoerd. Hoewel er verschillende eenvoudige mogelijkheden bestaan om je mobiele telefoon te beschermen tegen ongewenste gebruikers kunnen de gegevens van je mobieltje door experten makkelijk achterhaald worden. En hiervoor hoeft je telefoon echt niet gestolen te worden. Ook vanop afstand kunnen hackers misbruik maken van de gegevens op je smartphone.

Tweestapsverificatie laten uitvoeren

De meeste mensen maken gebruik van een code om hun smartphone te openen. Dit kan een code met getallen zijn of een figuur die moet gevormd worden op het scherm. Sommige toestellen kun je ook met een vingerafdruk of met gezichtsherkenning beveiligen. Veel gebruikers denken dat hun toestel hiermee optimaal beveiligd is. Tegen ongewenste blikken van vrienden en familieleden is je telefoon hiermee inderdaad beschermd, maar deze maatregelen houden cybercriminelen echt niet tegen. Met een tweestapsverificatie kun je alle gegevens op je mobieltje beter beschermen. Met zo’n tweestapsverificatie krijg je via een bericht een code waarmee je een bepaalde toepassing kunt openen.

Pas op met het downloaden van apps

Heel wat mensen vinden het leuk om allerhande apps en accessoires op hun smartphone te installeren. Apps die niet afkomstig zijn uit de officiële winkel van je telefoon kunnen echter malware of virussen bevatten. Het is een beetje als het installeren van een twijfelachtig Work System in een bedrijfswagen. Dit kan op het eerste gezicht interessant lijken, maar na een tijdje gaat je bedrijfswagen er echt niet beter van rijden. Download daarom alleen apps vanuit de officiële winkel van je telefoon. Zo weet je zeker dat je niet ten prooi valt aan hackers.

Updaten van je mobiele telefoon

Een smartphone geeft heel regelmatig aan dat er updates kunnen geïnstalleerd worden voor bepaalde programma’s. Vind jij het ook zo vervelend dat je om de haverklap een bericht krijgt dat er updates moeten geïnstalleerd worden, dat je hierdoor je telefoon eventjes niet kunt gebruiken en dat je de updates dan maar uitstelt tot een latere – niet bepaalde – datum? Laat de volgende keer dat je bericht krijgt deze updates niet zomaar aan je voorbijgaan. Updates uitvoeren kan namelijk virussen tegengaan en voorkomen dat je telefoon gehackt wordt. Een gehackte telefoon kan voor heel wat problemen zorgen en kan je bovendien een flinke duit kosten.

Antivirus programma installeren

Net zoals je voor je computer belang hecht aan je digitale veiligheid installeer je ook op je smartphone beter een antivirusprogramma. Met alle gegevens die een telefoon vandaag de dag bevat, kun je deze ook eigenlijk als een minicomputer beschouwen. Zorg wel voor een programma of een app van een bekend merk. Sommige apps of programma’s kunnen immers net het tegenovergestelde effect hebben.

wildfire