Beveiligen tegen cybercrime

Er zijn verschillende typen cybercrime en het liefst wil je met geen enkel type te maken krijgen. Cybercrime kan oplopen van een simpel virusje, waardoor sommige programma’s niet helemaal soepel lopen, tot situaties waarbij je hele leven op zijn kop wordt gezet. Ook voor bedrijven, instellingen of overheid kan cybercrime ernstige gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat je goed beveiligd bent tegen cybercrime en dat je ook zelf geen dingen doet die in verkeerde handen kunnen komen.

Hoe zit het met jouw digitale veiligheid?

Digitale veiligheid is eigenlijk nooit te garanderen, maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans dat jouw persoonlijke- of bedrijfsinformatie misbruikt wordt drastisch te verkleinen. Zorg in ieder geval altijd dat computers goed beveiligd zijn en dat ze ook up-to-date zijn als het om beveiliging gaat. Zet virusscanners op de computer en/of firewalls en scriptblockers. Zorg dat er ook regelmatig een back-up wordt gemaakt.

Wees zuinig met informatie op het web

Bij veel mensen gaat het fout omdat ze simpele wachtwoorden gebruiken, of voor alles hetzelfde wachtwoord. Of mensen klikken zomaar op bepaalde linken. Natuurlijk moet je nooit inloggegevens met anderen delen en zelfs als je gaat scheiden of weggaat bij een bedrijf is het verstandig om ook alle digitale verbindingen te verbreken. Ook al gebruik je een email adres van het bedrijf met bijvoorbeeld je eigen naam voor het @-teken, dan nog is het beter om hiermee te stoppen. Je baas kan dit e-mailadres namelijk zomaar opheffen en waarschijnlijk ook inzien. Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op het internet. Ook met het plaatsen van foto’s. Iets wat eenmaal op het web staat, gaat er niet zo snel meer van af.

wildfire